Blog Layout

Kun jij je partner vergeven?

Jannie Relatietherapie

Zo niet dan loopt niet alleen je relatie gevaar, maar vooral je gezondheid.

Ik ben het vaker tegen gekomen. Twee mensen die helemaal vast zitten in hun emoties omdat een voorval nooit echt door de ander is vergeven. Het leek wel zo. Het is ook gezegd. 'Ja, ik vergeef je'. Onderliggend bleef er rancune of wrok bestaan waar beide personen uiteindelijk bewust of onbewust veel last van hebben en die de relatie vergiftigt. De gekwetste persoon investeert minder, trekt zich terug en de partner reageert daar weer op. 

Wat is er zo moeilijk aan vergeving?
Als wij de ander vergeven, denken wij vaak dat we tegen die ander zeggen ‘Het geeft niet’. Het kan lijken of wij de ander ongestraft weg laten komen met wat hij/zij heeft gedaan. Onze wrok is dan eigenlijk hun straf. Door die wrok te blijven koesteren, straffen wij onszelf echter het meest. Niet vergeven, maakt ons langzaam kapot. Wanneer je iemand vergeeft dan zeg je daarmee niet dat wat er is gebeurd niet erg is. Nee, je bevrijdt jezelf!

Wat brengt vergeving jou?
Vergeving is zo belangrijk! Niet voor de ander, maar voor jezelf. Vergeving van de ander maakt je hart weer vrij en zo kom je weer bij je volle potentieel. Vergeving is een van de krachtigste middelen tot genezing die er bestaan. Het bevrijdt ons van onze diepste lichamelijke en emotionele pijn en alle verschijnselen van wrok en verbittering die wij lang hebben gekoesterd. Je voorkomt met vergeving dat de pijn van wrok en haat zich vastzet in je lichaam en dat je emotioneel of fysiek ziek wordt. 

Het gaat er dus niet om of de ander vergeving verdient of niet. Het gaat erom dat jij het verdient niet te lijden onder de schadelijke gevolgen van niet vergeven. Je kunt jarenlang last hebben van het feit dat iemand je onrecht heeft aangedaan. Door te vergeven, verlos je jezelf van die last.

Vergeef bewust
Als je bewust vergeeft, kan de kracht van je hart gaan werken. Je onderbewuste wordt anders geconditioneerd. Hierdoor worden de emoties waar je kapot aan kunt gaan - kwaadheid, verdriet en haat - onschadelijk gemaakt. Je voelt je bevrijdt. 
Vergeven is dus eigenlijk loslaten. Je praat iemands gedrag dus niet goed. Je laat het hele gebeuren, het hele incident los. 

Hoe vergeef je iemand?
Er zijn verschillende oefeningen die je kunnen helpen om de ander te vergeven.

1. Zorg eerst dat je bereid bent te vergeven; dat je kunt accepteren dat je de ander gaat vergeven. Dit kun je doen door een aantal dagen hardop met je aandacht bij je gevoel de volgende affirmatie uit te spreken. 
‘Ik mag vergeven’ en ‘ik durf te vergeven’.

2. Doe elke dag een ademhalingsmeditatieoefening om jezelf wat verlichting te geven van de last van de emoties (pijn) die je met je meedraagt.

3. Schrijf al je gevoelens op, boosheid, wrok, verdriet, alle pijn. Wikkel het papier om een takje en laat het takje wegdrijven op een rivier. Kijk hoe het wegdrijft en stel je voor dat het pakketje ieder gevoel van verbittering of pijn met zich meeneemt.

4. Probeer de persoon die jou dit onrecht heeft aangedaan voor je te zien. Als je zover bent dat je deze persoon kunt vergeven dan kun je aan die ander denken zonder dat het een negatieve reactie in je oproept. 

5. Zit stil met je ogen dicht en zeg het volgende: ‘De persoon die ik wil vergeven is ……(naam) en ik vergeef je dat ……… Je spreekt dit uit met je aandacht in je hart. Helemaal bij je gevoel. Ieder onderwerp dat je wilt vergeven spreek je apart uit. Je blijft dit herhalen tot je het gevoel hebt dat je lichter bent. Als je deze oefening met je partner doet, vraag je partner dan te zeggen ‘Dank je, ik bevrijd je nu.’ Als je de oefening alleen doet, stel je dan voor dat degene die je vergeeft dit tegen je zegt. Doe dit minstens 10 minuten. Voel in je hart het onrecht dat je is aangedaan en laat het los. Als je voor je gevoel alles hebt losgelaten, vergeef dan jezelf door te zeggen ‘Ik vergeef mijzelf dat…’ Herhaal dit gedurende 5 minuten. Herhaal deze oefening minstens 1 keer per week. Loslaten gaat niet altijd in één keer. Sommige ervaringen lossen beetje bij beetje op. 

Wat als het je niet lukt om de ander te vergeven?
Er zijn nog meer vergevingsoefeningen te vinden in allerlei boeken. Lukt het je niet alleen? Soms kan het zo zijn dat er een oud pijnpatroon in jezelf is getriggerd. Dat gebeurt onbewust. Het kan dan helpen om de pijn die zich heeft vastgezet in je onderbewustzijn en die door het incident opnieuw door jou wordt gevoeld, bewust te maken. Zo kan dat pijnpunt worden ‘opgelost’. Wil je hier meer informatie over, bel mij gerust.

Gun jezelf de bevrijding van die pijnlijke gevoelens!

Met liefde,
Jannie


Alle blogs

Tantra wat is dat nu eigenlijk?
door jannierelatietherapie.nl 29 jan., 2021
Een vriend van mij had een tijdje geleden een paar dates met een vrouw die aan tantra deed. Hij vond dat spannend en wilde “dat” wel ervaren.
Twijfel over je relatie. Tips om rust te vinden. Liefde. Relatieproblemen.
door Jannie Relatietherapie 11 jan., 2021
Zo kom je verder..
Show More
Share by: